Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Statistické zpracování dat o zmetkovitosti reálného procesu
Širjovová, Zuzana ; Karpíšek, Zdeněk (oponent) ; Bednář, Josef (vedoucí práce)
Jakost, stejně tak i kontrola stability procesů, v současné době neustále nabírá na významu. Její zvyšující se důležitosti je podmíněna pořád více rozšiřující se sériovou výrobou. Jedná se o výrobní procesy velkých rozměrů, co do počtu operátorů ale i přímých a nepřímých vlivů na zmetkovitost a stabilitu procesu. Jsou známé znaky jakosti, vyjádřené tzv. užitnými vlastnostmi, které mohou být buď jednoduše měřitelné (délkové rozměry, pevnost, tažnost, vlhkost,koncentrace), nebo přímo neměřitelné, většinou subjektivní (vůně, chuť, barevnost, komfort při použití, vzhled). Statistická regulace procesu (Statistical Process Control-SPC) představuje preventivní nástroj řízení jakosti, neboť na základě včasného odhalování významných odchylek procesu od předem stanovené úrovně umožňuje vykonávat zásahy do procesu s cílem dlouhodobě jej udržovat na přípustné a stabilní úrovni, popř. proces zlepšovat. Tato kontrola výrobního procesu bude předmětem této diplomové práce. Nejdříve je provedena analýza procesu pomocí Shewharetových regulačních diagramů, kde je zajištěna silná nestabilita procesu. Následné je použita analýza pomocí testu chi-kvadrátu, která se využita k určení vlivů jednotlivých činitelů na stabilitu procesu (operátoři, typ směny, typ výrobku, typ vady na výrobku atd.) Celá praktická část je řešena ve statistickém softwaru MINITAB 15. Práce je dále doplněna o závěry ze zkoumání vlastností intervalových odhadů parametru p binomického rozdělení - numerická stabilita v jednotlivých statistických softwarech (Minitab 15, Matlab 7.8.0).
Využití regulačních diagramů pro kontrolu jakosti
Ječmínková, Michaela ; Klimčík, Pavel (oponent) ; Kropáč, Jiří (vedoucí práce)
Diplomová práce se zaměřuje na využití Shewhartových regulačních diagramů pro kontrolu jakosti. Práce popisuje současný proces kontroly kvality v podniku a následně poskytuje praktický návod zavedení statistické regulace procesu kontroly jakosti vybraného komponentu a hodnocení způsobilosti. Součástí práce je také aplikace pro tvorbu regulačních diagramů a průběžnou kontrolu jakosti daného výrobku.
Nedestruktivní zkoušení odlitků ozubených kol
Krejčí, Martin ; Juliš, Martin (oponent) ; Čech, Jaroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá aplikací vybraných metod nedestruktivního zkoušení při řízení jakosti výroby ocelových odlitků ozubených kol. Popisuje princip zjišťování vad danými metodami, následné určování příčin vzniku vad a návrhy optimalizace výrobního procesu pro zvyšování jakosti výroby.
Posouzení možností využití celých klásků pšenice špaldy pro přípravu pekařských produktů
VOPÁTKOVÁ, Linda
Pšenice špalda (Triticum spelt L.) se běžně zpracovává na celozrnnou mouku především v BIO kvalitě. Celozrnná mouka neobsahuje pluchy, ty jsou před mletím odstraněny a v potravinářském průmyslu se běžně nevyužívají. Tato práce má za cíl zhodnotit možnosti využití celého zrna včetně pluch v pekařském průmyslu a jejich vliv na jakost, jak z hlediska nutričního, tak technologického. Analýzy kontroly jakosti byly provedeny u 17 vzorků. A to konkrétně celozrnná mouka pšenice seté, celozrnná mouka pšenice špaldy bez pluch, celozrnná mouka pšenice špaldy s pluchami, dále hladká mouka pšenice seté a hladká mouka pšenice špaldy. Ostatní vzorky byly rozděleny do směsí v různých poměrech hladká mouka x celozrnná mouka. Základním kamenem kvality chleba a jiných pekařských výrobku je kvalita surovin a to především mouky. Na základě toho bylo nutné u všech vzorků stanovit jakostní hodnoty a provést analýzy, které tuto jakost mouky hodnotí (sedimentační test dle Zelenyho, číslo poklesu, obsah mokrého lepku, obsah N-látek, apod.). Všechny vzorky také prošly reologickým vyhodnocením těsta na přístroji Mixolab II. Dále byla provedena kontrola kontaminace mykotoxiny metodou ROSA Mycotoxin Strips u šrotů, kde je riziko kontaminace nejvyšší. Na závěr analýzy byl proveden pekařský pokus vybraných 11 vzorků. Po pekařském pokusu následovalo hodnocení objemu pečiva a v závěru senzorické hodnocení respondenty na základě předloženého dotazníku. Z pekařského pokusu vyplývá, že je možné použít zrna špaldy i s pluchami nicméně to se odráží na hodnocení respondenty v senzorickém hodnocení. Ti preferovali produkty, které jsou běžné a na novou chuť a strukturu nereagovali kladně.
Kontrola jakosti transfuzních přípravků
NOVÁČKOVÁ, Barbora
Hlavním tématem bakalářské práce je kontrola jakosti transfuzních přípravků na Transfuzním oddělení v Nemocnici České Budějovice a.s. Ve své bakalářské práci se věnuji nejzákladnějším transfuzním přípravkům vyráběných z plné krve, mezi které patří erytrocyty bez buffy-coatu resuspendované (EBR), plazma (P), trombocyty z buffy-coatu směsné deleukotizované v náhradním roztoku (TBSDR) a trombocyty z buffy-coatu směsné deleukotizované (TBSD). Cílem bakalářské práce je statistické vyhodnocení kontroly kvality vyjmenovaných transfuzních přípravků zpětně za posledních 5 let. U nejnovějšího transfuzního přípravku TBSDR jsem si navíc osvojila vlastní vyšetření kontrolních vzorků. Teoretická část je zaměřena na kontrolu dárců krve, na metody odběru, zpracování krve a na postupy, jež mohou významně ovlivnit kvalitu transfuzního přípravku. Popisuji vyšetřované transfuzní přípravky a proces kontroly kvality. V praktické části se zabývám postupem vyšetření jednotlivých parametrů kontroly kvality transfuzních přípravků a jejich hodnocením. Po výrobě transfuzního přípravku se provádí odběr kontrolních vzorků a kontrola účinných a nežádoucích složek (erytrocyty, leukocyty, trombocyty, hemoglobin, hematokrit). Na konci exspirace se u transfuzních přípravků hodnotí jejich stabilita (hemolýza, pH, koagulační faktory) a sterilita. Podrobněji se zaměřím na kontrolu kvality transfuzního přípravku TBSDR měsíc po jeho zavedení do výroby po dobu 6 měsíců. Při kontrole kvality transfuzních přípravků se uplatňuje statistická kontrola procesu. Za posledních 5 let byla kvalita všech transfuzních přípravků vyhovující. Nově zavedený transfuzní přípravek TBSDR je z mnoha pohledů kvalitnější než dřívější TBSD. TBSDR přináší pro pacienty, ale i pro transfuzní oddělení značné výhody.
Statistické zpracování dat o zmetkovitosti reálného procesu
Širjovová, Zuzana ; Karpíšek, Zdeněk (oponent) ; Bednář, Josef (vedoucí práce)
Jakost, stejně tak i kontrola stability procesů, v současné době neustále nabírá na významu. Její zvyšující se důležitosti je podmíněna pořád více rozšiřující se sériovou výrobou. Jedná se o výrobní procesy velkých rozměrů, co do počtu operátorů ale i přímých a nepřímých vlivů na zmetkovitost a stabilitu procesu. Jsou známé znaky jakosti, vyjádřené tzv. užitnými vlastnostmi, které mohou být buď jednoduše měřitelné (délkové rozměry, pevnost, tažnost, vlhkost,koncentrace), nebo přímo neměřitelné, většinou subjektivní (vůně, chuť, barevnost, komfort při použití, vzhled). Statistická regulace procesu (Statistical Process Control-SPC) představuje preventivní nástroj řízení jakosti, neboť na základě včasného odhalování významných odchylek procesu od předem stanovené úrovně umožňuje vykonávat zásahy do procesu s cílem dlouhodobě jej udržovat na přípustné a stabilní úrovni, popř. proces zlepšovat. Tato kontrola výrobního procesu bude předmětem této diplomové práce. Nejdříve je provedena analýza procesu pomocí Shewharetových regulačních diagramů, kde je zajištěna silná nestabilita procesu. Následné je použita analýza pomocí testu chi-kvadrátu, která se využita k určení vlivů jednotlivých činitelů na stabilitu procesu (operátoři, typ směny, typ výrobku, typ vady na výrobku atd.) Celá praktická část je řešena ve statistickém softwaru MINITAB 15. Práce je dále doplněna o závěry ze zkoumání vlastností intervalových odhadů parametru p binomického rozdělení - numerická stabilita v jednotlivých statistických softwarech (Minitab 15, Matlab 7.8.0).
Nedestruktivní zkoušení odlitků ozubených kol
Krejčí, Martin ; Juliš, Martin (oponent) ; Čech, Jaroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá aplikací vybraných metod nedestruktivního zkoušení při řízení jakosti výroby ocelových odlitků ozubených kol. Popisuje princip zjišťování vad danými metodami, následné určování příčin vzniku vad a návrhy optimalizace výrobního procesu pro zvyšování jakosti výroby.
Využití regulačních diagramů pro kontrolu jakosti
Ječmínková, Michaela ; Klimčík, Pavel (oponent) ; Kropáč, Jiří (vedoucí práce)
Diplomová práce se zaměřuje na využití Shewhartových regulačních diagramů pro kontrolu jakosti. Práce popisuje současný proces kontroly kvality v podniku a následně poskytuje praktický návod zavedení statistické regulace procesu kontroly jakosti vybraného komponentu a hodnocení způsobilosti. Součástí práce je také aplikace pro tvorbu regulačních diagramů a průběžnou kontrolu jakosti daného výrobku.
Výpočty plánů pro statistické přejímky měřením
Kaspříková, Nikola ; Klůfa, Jindřich (vedoucí práce) ; Dittrichová, Eva (oponent) ; Slavík, Václav (oponent)
Cílem práce je provést analýzu některých přejímacích postupů a navrhnout jejich vylepšení. Práce je zaměřena na efektivní výpočet přesných přejímacích plánů (P1, P2) při jednovýběrové přejímce měřením a kombinovaných opravných přejímacích plánů LTPD a AOQL Při výpočtech se pracuje s přesným vztahem pro operativní charakteristiku přejímacího plánu a nové plány mají lepší vlastnosti než plány spočtené podle obvyklého postupu s využitím přibližného vztahu pro operativní charakteristiku. Plány spočtené podle postupu v práci navrženého jsou pro některé vybrané hodnoty vstupních parametrů tabelovány. K výsledkům práce patří nástroje určené pro práci s přejímacími plány, nástroje pro určování a analýzu přejímacích plánů. Pro praktickou realizaci výpočtů bylo zvoleno statistické výpočetní prostředí R. Vytvořené prostředky v prostředí R jsou dostatečně efektivní a použitelné i pro tabelaci přejímacích plánů. Nové funkce jsou v této práci uvedeny včetně jejich definice v jazyce R (zdrojový kód) a základní dokumentace a s jejich využitím je tak možné snadno spočítat přejímací plány podle požadavků i v případě, že zvolená kombinace hodnot parametrů není pokryta v tabulkách uvedených v této práci.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.